Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 1 mazurek

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 140 g margaryny Kasia
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 240 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 g rodzynek sułtańskich
  • 60 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

Margarynę rozetrzyj z cukrem pudrem i mąką pszenną. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Następnie dodaj żółtka, całość połącz, aż powstanie gęsta kula ciasta kruchego. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Foremkę o wymiarach 21 cm x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto kruche na spód foremki, po bokach ułóż rulon z ciasta kruchego.  Piecz przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po ostudzeniu posmaruj mazurek masą kajmakową, wierzch posyp płatkami migdałów i posyp rodzynkami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO