Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Mandarynkowa babka

Liczba porcji: ok. 15
Czas przygotowania:  1h

SKŁADNIKI

  • 2 mandarynki
  • 250 g miękkiej margaryny Kasia
  • 130 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 2 mandarynek

PRZYGOTOWANIE

Mandarynki obierz, podziel na cząstki i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut. Wyjmij i zmiksuj w blenderze, aż zrobi się pure. Odstaw do wystudzenia.
Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie wsypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj puree i krótko zmiksuj.

Ciasto przelej do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formie keksowej. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 60 minut. Studź na kratce.
Po wystudzeniu nasącz babkę sokiem z dwóch mandarynek. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO