Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailLiczba porcji: ok. 5 - 6 sztuk
Czas przygotowania: 1 h + czas na schłodzenie ciasta 2 h
Ciasto kruche:
Krem:
Dodatkowo:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiej do miski, dodaj migdały, sól, cukier, pokrojone w kostkę masło i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Dodaj jajko i połącz do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce ok. 1h.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 4 mm w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Przenieś na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wycinaj ostrym nożem kształt większego serca. W środku wytnij mniejsze serce. Czynność wykrawania wykonuj bezpośrednio na blaszce, ponieważ w trakcie przenoszenia serca możesz go uszkodzić i zdeformuje się. Czynność powtórz z pozostałymi częściami ciasta, aby powstały 3 identyczne serca. Szablon dowolnych serc możesz wydrukować na papierze A4, wyciąć i przy ich pomocy wykroić serca z ciasta.
Wykrojone serca z ciasta ponownie włóż do lodówki, tym razem już na blaszce i pozostaw na 60 minut do schłodzenia.*
*Jeśli blaszka nie mieści się w lodówce możesz wsunąć pod wykrojone serce kartonowy podkład pod tort i tak przełożyć do lodówki. Po schłodzeniu zsuń ciasto z papierem do pieczenia z powrotem na blaszkę.
Przed samym pieczeniem nakłuj ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 ºC (z termoobiegiem). Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 180ºC. Piecz około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. W ten sam sposób upiecz kolejne dwa blaty. Studź na kratce.
Uwaga: z przepisu pozostanie ciasto kruche. Możesz je wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek, jako dekoracja, bądź zamrozić i wykorzystać np. jako spód do tarty.
Krem:
Składniki umieść w misie miksera i ubij do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
Montaż:
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości ok. 1,5 cm. Możesz również odciąć mniej więcej taką szerokość od samego rękawa, jeśli nie posiadasz tylki. Ciasto wyciskaj na kruchy blat i przykryj kolejnym blatem (bardzo delikatnie, aby się nie złamał!). Powtórz czynność ponownie, przykrywając ostatnim kruchym blatem. Na wierzchu również wyciśnij krem. Tort udekoruj przed samym podaniem, aby bezy nie rozpuściły się na wilgotnym kremie.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana