Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • jajko
  • 3/4 kostki masła (150 g) + masło do posmarowania foremek
  • łyżka zimnej wody

Masa budyniowa

  • szklanka płynnego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka krowiego
  • łyżka ulubionego cukru kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatki

  • 70 g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • pół szklanki świeżych borówek
  • pół szklanki świeżych malin
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę świeżego mango
  • listki melisy i mięty do dekoracji

przepis kruche babeczki z kremem kokosowym 1.png

przepis kruche babeczki z kremem kokosowym 2.png

PRZYGOTOWANIE

Połącz mąkę ziemniaczaną z kukurydzianą oraz cukrem kokosowym, a następnie przesiej i przesyp na stolnicę. Dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do mąki. Całość posiekaj nożem na stolnicy, by powstała ”kruszonka”. Dodaj jajko i łyżkę wody, a następnie szybko i energicznie zagniataj ciasto, by powstała jednolita kula. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj metalowe foremki do mini tart lub formę do muffinek (patrz na zdjęcia). Wysmaruj je masłem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Za pomocą szklanki (o większej średnicy niż Twoje foremki) wykrawaj koła i wciskaj je delikatnie w foremki, tak by spód był nieco grubszy niż boki. Przed pieczeniem obciąż ciasto np. surowym ryżem. W tym celu umieść nad ciastem np. papilotki do muffinek, wsyp po 2 łyżki ryżu na każdą z nich (dzięki temu powstaną ciekawe wzorki na kruchym cieście po upieczeniu) i wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papilotki z ryżem i piecz jeszcze ok. 3 minut, by babeczki lekko się zrumieniły. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.


Masa budyniowa

W szklance połącz mleko krowie i mąkę ziemniaczaną. W rondelku wymieszaj szklankę mleka kokosowego z łyżką cukru kokosowego. Doprowadź do wrzenia i powoli wlewaj mieszankę mleka krowiego z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszaj całość trzepaczką. Zmniejsz ogień, by budyń nie przypalił się. Gotuj jeszcze ok. 1 min cały czas mieszając, a następnie przełóż masę na płaski talerz i pozostaw do ostygnięcia (zamieszaj ją od czasu do czasu, by nie powstał kożuch i grudki).


Polewa czekoladowa

Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do szklanej miseczki i umieść nad garnkiem z wrzącą (cały czas gotującą się) wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Owoce i zioła umyj i osusz. Mango pokrój na małe kosteczki.


Kruche babeczki

Wyjmij delikatnie kruche spody z formy i ułóż je na kratce. Do każdej babeczki wlej pół łyżeczki gorzkiej, płynnej czekolady. Następnie do każdej babeczki przełóż 1 czubatą łyżkę masy budyniowej. Teraz układaj ulubione owoce na masie, lekko dociskając do środka, by zmieściło się ich jak najwięcej. Udekoruj listami świeżej melisy i mięty.
Przechowuj przez maksymalnie 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

przepis kruche babeczki z kremem kokosowym 3.png

przepis kruche babeczki z kremem kokosowym 6.png

Netto i Alaantkowe BLW znają sposób na dietetyczny deser, który warto wypróbować już dziś!

Gazetka NETTO