Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Koszyczki wielkanocne

Liczba porcji: ok. 24 babeczki
Czas przygotowania: 
2 h

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • pianki marshmallow

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Do miski wysp mąkę i cukier, wymieszaj łyżką.Schłodzone masło zetrzyj na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką. Dodaj jajko, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrób mikserem. Ciasto schładzaj w lodówce 45 min. 2/3 ciasta wyjmij z lodówki, zagnieć i rozwałkuj na grubość 4mm, z ciasta wytnij okręgi o średnicy ok. 8 cm.

Każdą foremkę do babeczek wysmaruj masłem i podsyp mąką, dzięki temu po upieczeniu babeczki odejdą od formy. Następnie wyciętym ciastem wyłóż spód każdego wgłębienia na babeczkę, docisnij brzeg i spód. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Babeczki piecz w 175 stopniach C na funkcji góra – dół przez około 12-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia na około 15 minut. Przestygnięte spody koszyczków wyjmij z blaszki delikatnie podważając je nożem.

Z pozostałego ciasta zrób wałeczki i formuj z nich uchwyty do naszych słodkich koszyczków. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175C na funkcji góra – dół przez około 10 minut, aż ciasto się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.

Krem: Zagotuj 2/3 mleka z cukrem i ziarenkami laski wanilii. W misce wymieszaj żółtka, pozostałe mleko i mąkę. Płyn wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj i gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Budyń przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na budyniu „kożuch”. Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Zmiksuj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj budyń cały czas miksując. Gotowy krem powinien być lekki i aksamitny, a masło niewyczuwalne. Wypieczone babeczki nadziewaj kremem. Na górę nałóż pianki marshamllow i uchwyt do koszyczka z ciasta kruchego.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!