Kokosowa panna cotta z kaki i figą

Kategoria: deser

Czas przygotowania: 25 min + 2 h oczekiwania
Liczba porcji: 4 porcje

SKŁADNIKI

Kokosowa panna cotta

  • puszka mleka kokosowego
  • laska wanilii
  • 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mus z kaki

  • 2 dojrzałe kaki
  • łyżeczka ksylitolu/erytrytolu
  • łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

  • kaki
  • figa

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta

Laskę wanilii przetnij na pół i wrzuć do rondelka. Wlej mleko kokosowe, wsyp ksylitol lub erytrytol i podgrzewaj, aż do zagotowania. Następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij laskę wanilii.

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i zostaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozprowadź ją w kilku łyżkach wrzątku. Kolejno wymieszaj ją z mlekiem kokosowym, a gotowy płyn przelej do szklanek. Panna cottę wstaw do lodówki, aż stężeje.

Mus z kaki

Kaki obierz i zmiksuj na mus za pomocą blendera. Dodaj ksylitolu lub erytrytolu i rozpuszczoną żelatynę (przygotowaną wg powyższych wskazówek). Mus wylej na panna cottę i wstaw z powrotem do lodówki.

Gotowy deser podawaj z plasterkami kaki i ćwiartkami fig. Tuż przed podaniem owoce możesz zapiec dodatkowo w piekarniku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO