Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • opakowanie jogurtu naturalnego Miletto (400 g)
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • dowolne, chrupiące płatki pełnoziarniste lub musli 

Konfitura z truskawek i rabarbaru

  • 250 g truskawek
  • 125 g rabarbaru
  • cukier do smaku ok. 1-2 łyżki (można zastąpić ksylitolem)
  • łyżka soku z cytryny

Do dekoracji

  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • świeże listki mięty

PRZYGOTOWANIE

Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki i przełóż do garnuszka z grubym dnem. Odetnij liście z rabarbaru, umyj łodygi, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do truskawek. Wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Postaw na palniku i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsta konfitura o konsystencji powideł. Mieszaj co jakiś czas, aby konfitura się nie przypaliła. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do jogurtu dodaj nasiona chia i odstaw do napęcznienia na ok. 15 min.

Do szklanek lub słoiczków nałóż warstwę konfitury, dodaj jogurt z chia i posyp płatkami lub musli. Powtórz czynność jeszcze raz. Wierzch deseru udekoruj owocami i listkami mięty. Od razu podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO