Jogurtowe lody z borówkami

Czas przygotowania: 15 minut + czas na zamrożenie ok. 3h
Liczba porcji: 6 lodów

SKŁADNIKI

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu
  • 1 opakowanie dużego jogurtu greckiego (400g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki posiekanych, solonych pistacji

jogurtowe lody z borówkami

PRZYGOTOWANIE

Borówki umyj i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj 1,5 łyżki ksylitolu, sok z cytryny i zblenduj szybko blenderem – mogą pozostać części owoców, puree nie musi być gładkie. Otwórz jogurt, dodaj 1,5 łyżki ksylitolu i mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Foremki na lody napełniaj na przemian jogurtem oraz puree z borówek dodając po 2 łyżeczki. Włóż patyczki do lodów i wstaw do zamrażarki do całkowitego zmrożenia. Foremki wstaw na kilka sekund do gorącej wody i wyjmij lody. Wstaw ponownie do zamrażarki na czas przygotowania polewy. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Polej lody białą czekoladą z obu stron i posyp pistacjami. Od razu podawaj lub wstaw ponownie lody do zamrażarki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO