Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Jesienne bliny z gruszką i miodem

Liczba porcji: ok. 25 sztuk
Czas przygotowania:
1,5 h

SKŁADNIKI

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 - 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • olej roślinny do smażenia

Do podania:

  • 3 gruszki
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • miód
  • sezam

PRZYGOTOWANIE

Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Rozetrzyj składniki, aż drożdże staną się płynne. Wlej 1/4 szklanki mleka i dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw ok. 15 minut.

Mąkę gryczaną przesiej do większej miski razem z mąką pszenną, cynamonem i solą. Dodaj pozostały cukier i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre: pozostałe mleko, żółtko i roztopione masło. Całość wlej do składników suchych, dodaj wyrośnięty rozczyn i wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.

Gruszki pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj pokrojoną w kostkę pomarańczę, wyciśnij sok z cytryny i dodaj 2 - 3 łyżeczki miodu. Całość wymieszaj. Bliny podawaj na ciepło z owocami. Posyp je również nasionami sezamu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!