Liczba porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 1 h 15 min
Polewa czekoladowa:
Daktyle i figi posiekaj na małe kawałki. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj.
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem na jasną masę. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez chwilkę. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do utartego masła suche składniki, wlewaj mleko z herbatą i miksuj nieprzerwanie na wolnych obrotach miksera. Wsyp bakalie, otartą skórkę z cytryny i wymieszaj szpatułką lub łyżką.
Masę wylej do natłuszczonej i obsypanej mąką okrągłej formy. Może być też keksówka o wymiarach ok. 34 x 11 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180’C ok. 45 - 50 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połam na kawałki do miseczki. W rondelku z grubym dnem mocno podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Gorącą śmietanką zalej czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej i polej babkę.