Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce

Czas: 45 minut
Liczba porcji: 4-5 szt.

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • ¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 60 g roztopionego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 250 mleka

Dodatkowo:

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 8 plastrów wędzonego boczku Bergio
  • 1 awokado
  • 1 mała cebula czerwona
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Mąkę ziemniaczaną, gryczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól, roztopiony olej, żółtka i mleko. Zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 minut. Rozgrzej gofrownicę. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj je do masy, w 3 partiach. Smaż gofry ok. 2,5 – 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. W międzyczasie, kiedy gofry się smażą przygotuj jajka w koszulce. Jajko wbij do miseczki. W garnku zagotuj 1 litr wody. Zmniejsz ogień i dodaj 2 łyżki octu. Mieszaj łyżką wodę tak, aby w środku utworzył się wir. Wlej jajko i przestań mieszać. Gotuj ok. 3 minuty i wyjmij jajko łyżką cedzakową. Odsącz na papierowym ręczniku. Tak samo przygotuj osobno pozostałe jajka. Awokado pokrój w plastry lub rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Plastry boczku smaż z obu stron na złoty kolor. Na każdym gofrze umieść plastry awokado/pastę z awokado, garść rukoli, chrupiący i złocisty boczek oraz ciepłe jajko w koszulce. Posyp pieprzem, solą i od razu podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO