Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ekspresowe minipączki

Liczba porcji: ok. 10 minipączków
Czas przygotowania: 10 min

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia pączków
  • olej do smażenia pączków

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj jajko oraz jogurt naturalny. Wymieszaj na jednolite ciasto. Zajmie Ci to chwilę. Ciasto będzie gęste i klejące. Przygotuj garnek lub dużą patelnię z wysokim rantem. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj aż olej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki.

Z ciasta formować małe pączki, ciasto jest dość luźne, można blat podsypać mąką. Kulki nie nieforemne, ale w czasie smażenia zrobią się okrągłe. Na nagrzany olej kładź pączki. Gdy będą już złociste, wyjmij je na ręcznik papierowy. Po wyłowieniu obtocz w cukrze pudrze. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO