Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Drożdżowy zawijaniec dyniowy

Czas przygotowania: 1 h

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 180 g mleka 
  • 240 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 40 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 20 g świeżych drożdży

Masa serowa

  • 275 g zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego 
  • 35 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 g cukru wanilinowego 

DODATKOWO

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka 

 

PRZYGOTOWANIE

Pomarańczę wyszoruj, sparz we wrzątku i zetrzyj z niej skórkę. 

Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże i dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszaj do momentu aż drożdże staną się płynne. Wlej niewielką ilość mleka, dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj aby nie było grudek. Rozczyn powinien mieć konsystencję rzadkiego jogurtu naturalnego. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wymieszaj z puree dyniowym, jajkiem, masłem oraz skórką z pomarańczy. 

Do misy miksera wsyp cynamon, sól oraz pozostałą mąkę z cukrem. Wlej mokre składniki. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp 2 - 3 łyżki mąki więcej. Ciasto odstaw do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Składniki na masę serową przełóż do miski i zmiksuj do połączenia. 

Gotowe, wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 50 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą serową.  Ciasto zawiń w roladę i przetnij nożem wzdłuż, nie nacinając jednego z końców. Otrzymane połówki zapleć ze sobą. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstaw ponownie na około 15 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto piecz w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Gotowe studź na kratce.  

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO