Czas: 30 min + 3h wyrastanie ciasta
Liczba porcji: ok. 25 szt.
Ciasto drożdżowe:
Lukier:
Dodatkowo:
Żółtka, cukier ubij na gładki krem nad parą wodną. Drożdże rozpuść w ciepłym, ale nie gorącym mleku z łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw na ok. 15 minut. Ubite żółtka, rozczyn i resztę składników wyrabiaj do otrzymania gładkiego ciasta. Powinno być luźne. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 cm podsypując go mąką, szklanką wytnij donaty, a środek kieliszkiem. Gotowe donaty odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Donaty smaż na głębokim i rozgrzanym oleju do 170 stopni C. Gotowe przełóż na ręczniki papierowe i wystudź.
Lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem, barwnikiem i sokiem z cytryny np. drewnianą łyżką lub mikserem. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Dekoruj donaty, maczając jedną stronę w lukrze. Wierzch posyp cukrową posypką.
Zobacz też: OPONKI Z CIASTA PARZONEGO