Deser lodowy w kilka minut

Czas przygotowania:  15 minut
Liczba porcji: 6

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie lodów straciatella Gelato Classico
  • gotowe bezy - ok. 100-150 g
  • świeże owoce do dekoracji
  • listki mięty

Frużelina wiśniowa:

  • 250 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Mrożone lub świeże wydrylowane wiśnie wsyp do rondelka, dodaj cukier, przykryj i podgrzewaj ok. 5 min na małej mocy palnika, co jakiś czas przemieszaj, aby owoce się nie przypaliły. Dodaj sok z cytryny. Zagotuj. Odlej ok ⅓ szklanki soku, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Przelej z powrotem do garnka i mieszaj do zgęstnienia. Gotową frużelinę przełóż do miski, odstaw do wystudzenia.

W pucharkach na deser umieść kolejno: pokruszone na kawałki bezy, 3-4 łyżki lodów, frużelinę wiśniową. Na wierzchu ponownie pokrusz bezy. Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO