Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto szpinakowe z owocami

Czas przygotowania: 50 min + schłodzenie ciasta ok. 4 h
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Ciasto 

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 170 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 350 g śmietanki kremówki 36% tł. (schłodzonej)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny

Galaretka z owocami

  • 3,5 szklanki czerwonych owoców np. truskawek i malin
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

 

 

PRZYGOTOWANIE

Szpinak umyj, osusz i umieść w naczyniu blendera. Wlej olej i zmiksuj na gładkie puree. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj puree szpinakowe. Krótko zmiksuj do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i wymieszaj rózgą kuchenną do chwili połączenia. Spód formy o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm  wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie natłuszczaj. Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, ok. 20 minut. Upieczone ciasto studź na kratce. Następnie zdejmij z niego papier.

Mascarpone połącz ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Zetrzyj skórkę z cytryny i zmiksuj do chwili powstania gęstego kremu. Gotowy krem wyłóż na ciasto dokładnie doprowadzając go do brzegów formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Proces studzenia można znacznie skrócić rozpuszczając je w 400 ml wrzątku, a następnie dodając 300 ml mocno schłodzonej wody.

Kiedy ciasto jest mocno schłodzone, a galaretka zacznie delikatnie tężeć, na masę wyłóż maliny i połówki truskawek. Zalej wierzch galaretką. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO