Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto pomidorowe

Liczba porcji: ok. 12 porcji

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 500 g pomidorków daktylowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 60 g suszonych śliwek

Krem:

  • 200 g kremowego serka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • otarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Pomidorki zblenduj i przetrzyj przez drobne sito. Masło ubij z cukrem, aż powstanie gęsta, jasna masa. Dodaj jajko, ucieraj do połączenia. Dodaj puree pomidorowe, naprzemiennie z przesianymi sypki składnikami (mąka, cynamon, soda i proszek do pieczenia). Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz posiekane suszone śliwki. Wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (22 cm x 13 cm). Piecz w 170 stopniach C z funkcją góra-dół ok. 1h. Wypieczone studź na kratce.
Serek wymieszaj z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Wyłóż na wierzch ciasta.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Babka kakaowo - waniliowa
Gazetka NETTO