Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto kruche ze śliwkami

Liczba porcji: ok. 24
Czas przygotowania:
1 h

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 185 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło ucieraj aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko. Wyrabiaj do połączenia się składników. 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm. Pozostałe ciasto włóż do zamrażarki do schłodzenia. Na spodzie ułóż pokrojone na połówki śliwki wymieszane z cukrem, mielonymi migdałami i cynamonem.
Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 45 minut.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO