Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto kakaowe z cukinią

Czas przygotowania: 1 h 
Liczba porcji: ok. 12

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła Miletto
  • 300 g cukinii
  • 180 g drobnego cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 200 g kefiru lub maślanki
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

 

 

PRZYGOTOWANIE

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Możesz dodać też cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i przesiej przez sito.

W misie miksera umieść masło, wsyp cukier i na większych obrotach miksera ucieraj na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej i dokładnie zmiksuj na jednolitą gęstą masę. Dodaj jajka i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj suche składniki na przemian z kefirem/maślanką. Na końcu dodaj cukinię i zmiksuj do połączenia. 

Ciasto przełóż do formy o wymiarach ok. 28 x 23 wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Studź na kratce. Ciasto podawaj z owocami, dżemem lub oprószone cukrem pudrem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO