Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto dyniowe z bakaliami

Czas przygotowania: 1,5 h
Liczba porcji: 10 -15 kawałków ciasta

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej 
  • 250 ml oleju 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka puree z dyni najlepiej z dyni Hokkaido
  • 1/3 szklanki posiekanych daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki (mąkę pszenną, sodę, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia) wymieszaj i przesiej przez sito. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Jajka utrzyj z cukrem na gładki, puszysty i gęsty krem. Do ubitej masy jajecznej dodawaj na przemian suche składniki i olej. Na koniec dodaj puree dyniowe oraz bakalie. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia. Przygotuj foremkę o wymiarach ok. 32 cm x 12 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, włóż do nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 1h. Wypieczone ciasto studź na kratce. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO