Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym

Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania:
1 h

SKŁADNIKI

Churros:

  • 250 ml tłustego mleka
  • 50 g masła
  • 35 g cukru
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Sos daktylowo czekoladowy:

  • 100 g daktyli Soft Bakal
  • 80 g espresso
  • 8 całych goździków
  • 80 g czekolady deserowej
  • 150 g śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE

Churros:

Mleko, masło, cukier, sól i ziarenka wydrążone z laski wanilii umieść w garnuszku z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami, zmniejsz moc palnika i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do miski do wystudzenia, ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż masę do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9 - 10 sekund, aby nie napowietrzyć masy.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Tłuszcz rozgrzej do temperatury ok. 180 stopni C. Następnie zmniejsz ogień, aby temperatura zbytnio nie rosła. Wyciskaj z rękawa 8 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odetnij nożyczkami. Smaż około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Krem daktylowo czekoladowy:

Daktyle i goździki wsyp do miseczki i zalej świeżo zaparzoną kawą espresso. Odstaw na całą noc. Kolejnego dnia usuń goździki. Do daktyli wlej śmietankę i zblenduj na gładki mus. Całość podgrzej niemal do wrzenia i zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odczekaj kilka sekund, aby temperatury się wyrównały i wymieszaj całość na gładki sos. Churrosy podawaj z sosem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO