Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 8 sztuk
Ciasto drożdżowe
Nadzienie
Dodatkowo
Rozczyn*:
W małym garnuszku/miseczce umieść drożdże, dodaj łyżkę cukru i rozetrzyj do rozpuszczenia. Dodaj 60 ml letniego mleka, 3 łyżki mąki i wymieszaj, aby nie było grudek. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
Ciasto:
Mąkę przesiej do misy miksera/na stolnicę oraz wymieszaj z solą i cukrem. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: jajko, olej oraz pozostałe mleko. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, płynne składniki i wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego. Gotowe, gładkie ciasto przełóż do natłuszczonej niewielką ilością oleju miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h.
Nadzienie z kakao:
W miseczce wymieszaj kakao, cukier oraz cynamon. Masło roztop w mikrofali lub palniku kuchennym. Odstaw do przestygnięcia.
Formowanie:
Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na prostokąt. Na powierzchni ciasta rozsmaruj połowę masła i posyp połową mieszanki z kakao. Złóż 1/3 części dłuższego boku ciasta do środka. Drugą część ciasta złóż również do środka, lekko dociskając. Obróć ciasto dłuższym bokiem do siebie i podziel na 2 cm paski. Każdy pasek podziel na połowę, nie docinając do końca. Powstałe końcówki ciasta zawiń w spiralę i kolejno w okrągłą bułeczkę. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut.
* składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na ciasto drożdżowe