Buchty z twarogiem

Czas przygotowania:  30 minut + 2 godziny wyrastanie
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła roztopionego
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego Miletto
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem, do rozpuszczenia. Dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko, jajka, żółtko, sól i roztopione masło. Na koniec dodaj mąkę. Wyrób ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób, podziel na 12 części. Z każdej uformuj kulę, spłaszcz, nałóż na środek nadzienie serowe i sklej. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach: 30 cm x 20 cm. Przykryj formę ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Buchty piecz w 180 stopniach C przez 30 minut.

Nadzienie serowe: W misce rozetrzyj twaróg z cukrem i jajkiem. Dodaj skórkę z cytryny.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO