Brownie świąteczne

Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 8

SKŁADNIKI

Brownie:

  • 170 g margaryny Kasia
  • 170 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 180 g cukru
  • 115 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 10 precli
  • czekoladowe, czerwone pastylki
  • lukier i jadalny czarny pisak do przygotowania oczu renifera

WYKONANIE:

Brownie: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C (bez termoobiegu). Formę kwadratową o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Margarynę pokrój na kawałeczki, włóż do rondelka i na małym ogniu roztapiaj mieszając. Gdy margaryna będzie w połowie roztopiona dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przegrzewaniu zbytnio masy. Zdejmij z palnika pod koniec rozpuszczania masy. W oddzielnej misce roztrzep mikserem jajka z cukrem. Dodaj do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, sól i zmiksuj do połączenia się składników. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Wypieczone brownie odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie pokrój brownie na kwadraty.

Dekoracja: Z lukru zrób oczy renifera, a nos z czerwonych pastylek. Precle posmaruj lukrem od dołu i przyklej do kawałka brownie. Odstaw do zastygnięcia lukru. Oczy renifera dokończ przy pomocy czarnego, jadalnego pisaka. Możesz również wykonać miniaturowe kulki z kawałka upieczonego brownie i przykleić na oczy na nie zastygniętym jeszcze lukrze.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO