Batoniki kokosowe

Czas: 1 godzina
Liczba porcji: 8-10 szt.

SKŁADNIKI

  • 300 g wiórków kokosowych lub zmielonych płatków kokosowych
  • ok. 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g mielonego siemienia lnianego
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g suszonych śliwek
  • 80 g mieszanki bakalii: rodzynek, moreli i żurawiny
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Wiórki kokosowe wsyp do miski i zalej gorącą wodą tak, aby były sparzone, ok. 200 g wody. Przykryj talerzem i odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Dodaj płynny miód, siemię lniane, prażone pestki dyni, żurawinę, rodzynki morele i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników, w 3 partiach. Delikatnie wymieszaj. Gotową mieszankę przełóż do blaszki o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i dociśnij. Piecz w 150 stopniach 40 – 50 minut w funkcji grzania termoobieg na rumiany kolor. Po upieczeniu formę z batonikami obciąż. Najlepiej wykorzystać do tego drewnianą deskę i wsypać na nią kulki ceramiczne lub poukładać na deskę ciężkie produkty np. ziemniaki. Po wystudzeniu batoniki pokrój na prostokąty. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Polej batoniki i odstaw do zastygnięcia polewy. Batoniki przechowuj w chłodnym miejscu maksymalnie 4 dni.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO