Bananowe blondie

Kategoria: deser

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 9

SKŁADNIKI

Blondie

  • 120 g masła extra osełka Miletto
  • 100 g białej czekolady
  • 80 g drobnego cukru
  • jajko
  • 2 dojrzałe, duże banany
  • 240 g mąki pszennej Gracja

Polewa

  • 40 g masła extra osełka Miletto
  • 80 g cukru pudru

blondie1.png

PRZYGOTOWANIE

Blondie

 Banany zblenduj na gładkie purée. W garnku z grubym dnem roztop masło i zalej nim białą czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia, następnie dodaj banany i cukier. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj jajko, stopniowo wsypuj mąkę i mieszaj wszystko, aż składniki się połączą.

Ciasto wylej do kwadratowej formy o wymiarach 22x22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut z funkcją góra-dół. Wypieczone ciasto odstaw na kratkę w celu wystudzenia.

Polewa

Masło rozpuść i stopniowo dodawaj cukier puder. Całość mieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Jeśli polewa się rozwarstwi, dodaj łyżkę wrzątku, całość wymieszaj.

Polewę wylej na ciasto i odstaw do zastygnięcia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO