Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Babka marmurkowa

Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: 
ok. 1,5 h

SKŁADNIKI

  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml wody + 20 ml wody do ciasta z kakao
  • 220 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Formę do babki o średnicy 23 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Do dzbanka wlej olej, wodę i wymieszaj.
W misie miksera umieść jajka, wsyp cukier i ubijaj całość na puszystą, jasną pianę. W międzyczasie do osobnej miski przesiej suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych jajek na przemian dolewaj mokre składniki i dodawaj suche. Zmiksuj do połączenia. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, 20 ml wody i krótko zmiksuj.
Do przygotowanej formy na babkę wlej najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż wykorzystasz całe ciasto.
Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55 - 60 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!