Babeczki Walentynkowe

Czas: 45 minut
Liczba porcji: 12 szt.

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 165 g cukru (nie zmniejszać ilości cukru!)
  • 185 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 150 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Masę przełóż łyżką do papierowych foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.

Krem: Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, zalej ją gorącą śmietaną, wymieszaj i odstaw do wystudzenia (najlepiej przygotować śmietankę z czekoladą dzień wcześniej i na noc włożyć do lodówki). Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodaj serek mascarpone, całość ubij na gładki i puszysty krem. Gotowy krem wyciskaj na babeczkach.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO