Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Babeczki na Halloween

Liczba porcji: ok. 12
Czas przygotowania:
45 min

SKŁADNIKI

Ciasto na babeczki:

  • 170 g szklanka mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 165 g cukru
  • 185 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko

Krem budyniowy:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 2 krople pomarańczowego barwnika w żelu

Dodatkowo:

  • czarna i pomarańczowa masa cukrowa

PRZYGOTOWANIE

Babeczki: Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej , wbij jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Masę przełóż łyżką do papierowych foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: „suchego patyczka”. Studź na kratce.

Krem budyniowy: Z pierwszych 3 składników zrób budyń, według instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do schłodzenia. Do miękkiego masła dodawaj po 1 łyżce schłodzonego budyniu, cały czas miksując. Krem powinien być puszysty i gładki. Na koniec dodaj barwnik. Na babeczce wyszprycuj krem nałóż czapkę z masy cukrowej.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO