Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Arancini

Liczba porcji: 5 - 6 sztuk
Czas przygotowania:
1,5 h

SKŁADNIKI

Arancini:

  • 20 g klarowanego masła
  • 1 mała cebula
  • 200 g ryżu arborio
  • 80 g białego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 2 pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • 60 g zielonego groszku, konserwowego
  • kilka listków świeżej, posiekanej bazylii
  • 80 g sera mozzarella

Dodatkowo:

  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 litr oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE

Arancini: Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną drobno cebulę. Podsmaż przez chwilę i wsyp ryż. Kontynuuj smażenie przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlej połowę bulionu i gotuj do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej pozostały bulion i gotuj od czasu do czasu do momentu wchłonięcia całego płynu. Dolej wino i ponownie gotuj do wchłonięcia płynu. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia na ok. 2h.

Farsz: Przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż do odparowania wody. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię, odsączony groszek i wymieszaj. Farsz odstaw do wystudzenia.

Za pomocą łyżki nabieraj porcje ryżu i zwilżonymi dłońmi uformuj placek o grubości ok. 1 cm. Na środek nakładaj niewielki kawałek mozzarelli i farsz. Formuj kulki arancino, w razie potrzeby doklejając dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz. Arancini obtocz kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty na złoty kolor. Gotowe arancini odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO