Zupa krem z dyni na ostro
Kategoria: obiad

Liczba porcji: 4-5
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • mała dynia (ok. 1 kg – waga przed obraniem)
  • 2 cebule
  • łyżka masła (można zastąpić olejem kokosowym)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • czerwona papryka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml wody
  • mała papryczka chilli lub papryka ostra Bolinero
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ksylitolu

 Do podania

  • świeża pietruszka/kolendra
  • posiekane pestki dyni
  • chilli
  • łyżka śmietanki Miletto 18% lub jogurtu naturalnego Miletto

zupa-krem-z-dyni.jpg

PRZYGOTOWANIE

Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ i pokrój w kostkę. W większym garnku, o nieprzywierającej powłoce, zeszklij na maśle oraz oleju pokrojoną w kostkę cebulę. W połowie smażenia dodaj czerwoną paprykę (pokrojoną w kostkę), odrobinę posiekanego chilli (bez pestek) oraz dynię. Smaż, mieszając przez ok. 7-8 minut. Wlej mleko kokosowe, wodę, przykryj garnek i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małej mocy palnika ok. 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Zmiksuj całość w blenderze, dopraw solą, pieprzem i ksylitolem. Podawaj z dodatkiem śmietany lub jogurtu, pietruszki, odrobiny chilli i posiekanych pestek dyni.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO