Ziemniaki Hasselback z tzatzikami
Kategoria: obiad

Czas: 1 h
Ilość porcji: 4
Dodatkowe informacje: bez cukru, wegetariańskie, bezglutenowe

SKŁADNIKI

Ziemniaki Hasselback:

  • 8 dużych młodych ziemniaków
  • 50 g masła Miletto
  • ½ łyżeczki tymianku Bolinero
  • pęczek szczypiorku
  • gruboziarnista sól

Tzatziki:

  • 100 g tłustego twarogu Miletto
  • 200 g jogurtu naturalnego Miletto
  • 4 ogórki gruntowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki_Hasselback_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki Hasselback:

Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie ponacinaj na cienkie plasterki (najlepiej zrobić to, kładąc ziemniaka na łyżce — wtedy nie przetniesz go do końca). Masło roztop i za pomocą pędzelka posmaruj kolejne plasterki ziemniaków. Resztą tłuszczu wysmaruj brytfankę. Ziemniaki posyp tymiankiem i gruboziarnistą solą, umieszczając część przypraw między plasterkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 40 minut, aż będą miękkie. Następnie posyp szczypiorkiem i podawaj z tzatzikami.

Tzatziki:

Twaróg zmiksuj za pomocą blendera z jogurtem i czosnkiem. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszaj z twarogiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO