Czas: 1 h
Ilość porcji: 4
Dodatkowe informacje: bez cukru, wegetariańskie, bezglutenowe
Ziemniaki Hasselback:
Tzatziki:
Ziemniaki Hasselback:
Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie ponacinaj na cienkie plasterki (najlepiej zrobić to, kładąc ziemniaka na łyżce — wtedy nie przetniesz go do końca). Masło roztop i za pomocą pędzelka posmaruj kolejne plasterki ziemniaków. Resztą tłuszczu wysmaruj brytfankę. Ziemniaki posyp tymiankiem i gruboziarnistą solą, umieszczając część przypraw między plasterkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 40 minut, aż będą miękkie. Następnie posyp szczypiorkiem i podawaj z tzatzikami.
Tzatziki:
Twaróg zmiksuj za pomocą blendera z jogurtem i czosnkiem. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszaj z twarogiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem.