Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wiosenna sałatka z pietruszką

Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 cm kawałek bagietki
  • 2 małe wędzone osypki
  • 1 łyżka masła

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE

Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem z jednej strony i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietkę zetrzyj osypki i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC ok. 10 - 15 minut, na rumiany kolor. Grzanki wyłóż z piekarnika i lekko przestudzone pokrój w kostkę.
Sałatę porwij na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj pokrojoną na plasterki rzodkiewkę oraz obranego i pokrojonego na półplasterki ogórka. Mozzarellę odsącz z zalewy, pokrój w cienkie półplasterki i poukładaj na sałatce. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej połowę sosu i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na talerze, skrop resztą sosu i posyp grzankami z oscypkiem. Od razu podawaj.

Sos:
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszaj.

Sałatka stanowić może doskonały dodatek do dań mięsnych z grilla.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO