Wielkanocne tartaletki z kajmakiem
Kategoria: deser

Ilość porcji: 4
Czas: 1 h
30 min

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 200 g masła Miletto
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 1 puszka kajmaku
  • migdały Sereno
  • śliwki suszone Sereno
  • wiórki kokosowe Sereno

NETTO-baner-tartaletki-z-kajmakiem_2017_15-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Posiekaj masło i dodaj żółtko. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleka. Gdy powstanie jednolita masa, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wypełnij nim foremki na tartaletki o średnicy ok. 10 cm, dociskając je do krawędzi. Jeśli nie korzystasz z nieprzywierających foremek, posmaruj je uprzednio masłem i posyp mąką. Ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj warstwą papieru do pieczenia. Wierzch obciąż suchą fasolą lub grochem.
  3. Tartaletki piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180º. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i dopiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Kajmak wyjmij z puszki i delikatnie podgrzej w rondelku. Każdą tartaletkę wypełnij krówkową masą. Wierzch ozdób bakaliami (skórkę z migdałów można zdjąć, umieszczając je na chwilę we wrzątku). Gotowe tartaletki włóż do lodówki, aż do zastygnięcia kajmaku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO