Tort czekoladowy z solonym sosem karmelowym i winogronami
Kategoria: deser

Liczba porcji: 12
Czas: 2 h

SKŁADNIKI

Ciasto kakaowe

  • 145 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml maślanki
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml wody gazowanej Krystalia
  • jajko
  • 165 g drobnego cukru do wypieków

 Krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki słodkiej Miletto 30%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 125 g serka mascarpone

 Solony sos karmelowy

  • 100 g cukru
  • 50 g masła extra osełka Miletto
  • 100 ml śmietanki słodkiej Miletto 30%
  • 1/3 łyżeczki różowej pakistańskiej soli krystalicznej Premieur

 Dodatkowo

  • 30 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych Syreno (będą również wykorzystane do dekoracji)
  • ok. 300 g winogron

tort-czekoladowy-z-solonym-karmelem-i-winogronami-(3)-P.jpg

PRZYGOTOWANIE

Solony sos karmelowy*

Na małej mocy palnika umieść patelnię, najlepiej o nieprzywierającej powłoce. Wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką. Kolor cukru powinien być jasnobrązowy. Uważaj, aby się nie spalił. Dodaj masło, stale mieszając, aby cukier się nie zbrylił. Po połączeniu zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól oraz śmietankę, mieszając wszystko energicznie. Powinien powstać gładki, gęsty sos. Przelej do miseczki/słoika i odstaw do wystudzenia. Wstaw na noc do lodówki.

Ciasto kakaowe

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz sól. Do osobnej, większej miski wlej olej, maślankę, wodę gazowaną, wbij jajko oraz wsyp cukier. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dodaj przesiane, suche składniki i wymieszaj ciasto do połączenia. Gotowe ciasto wlej do tortownicy o średnicy 19-20  cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piecz w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto i wystudź na kratce.

Krem czekoladowy*

150 ml śmietanki wlej do garnuszka i zagotuj. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i pozostaw na ok. 2 minuty, aby temperatury się wyrównały. Wymieszaj do połączenia. Przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. Wstaw na noc do lodówki. W misie miksera umieść schłodzoną czekoladę ze śmietanką, serek mascarpone oraz wlej pozostałą śmietankę (150 ml). Całość zmiksuj na gładki krem.

Tort

Ciasto kakaowe przekrój na dwa blaty. Na pierwszym krążku rozprowadź 2/3 kremu. Posyp orzechami, powbijaj w krem kawałki winogrona i polej sosem karmelowym w okręgach. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch oraz boki tortu posmaruj kremem. Schłodź w lodówce. Przed podaniem polej pozostałym sosem karmelowym, dekoruj winogronami oraz orzechami.

* przygotuj dzień wcześniej

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO