Tort cytrynowy
Kategoria: deser

Liczba porcji: 16
Czas: 2 h

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 20 g stopionego masła extra osełka Miletto

Krem śmietankowy

  • 250 g śmietanki słodkiej 30% Miletto
  • 300 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Cytrynowy curd (WAŻNE - przygotuj go dzień wcześniej)

  • Jajko
  • Żółtko
  • 90 g cukru
  • 45 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny

Do nasączenia

  • 70 ml wody
  • 70 g cukru
  • 50 ml mocnego naparu z czarnej herbaty

Dodatkowo do dekoracji

  • 4 łyżki podprażonych na złoto wiórków kokosowych Sereno
  • cytryna

tort-cytrynowy-p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Cytrynowy curd

Do mniejszego garnuszka wbij jajko, dodaj żółtko, cukier i roztrzep rózgą kuchenną. Dodaj miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny. Umieść garnek na kuchence na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Krem powinien się zagotować i nieco zgęstnieć. Przecedź krem przez gęste sitko do miseczki. Odstaw do wystudzenia i wstaw na noc do lodówki.

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną  z mąką ziemniaczaną. Składniki suche przesiej do misy z ubitymi jajkami, wlej stopione masło i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie smaruj. Ciasto delikatnie przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”.

Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddziel nożykiem od formy, odepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier ze spodu ciasta. Przekrój na 3 blaty.

Do nasączenia

W garnuszku umieść cukier oraz wodę. Gotuj ok. 2-3 minuty. Zdejmij z palnika i dostaw do wystudzenia. Wlej herbatę i wymieszaj.

Krem

W misie miksera umieść śmietankę oraz mascarpone i zmiksuj na gładki, puszysty krem. Pod koniec dodaj cukier puder i zmiksuj.

Przełożenie

Na paterze umieść pierwszy krążek biszkoptu, nasącz syropem herbacianym i posmaruj 1/3 kremu. Przez rękaw cukierniczy wyciśnij połowę cytrynowego curdu w okręgach. Możesz zamiast rękawa rozsmarować krem łyżeczką. Przykryj drugim krążkiem biszkoptowym i powtórz przełożenie jeszcze raz. Cały tort posmaruj pozostałym kremem śmietankowym i obsyp boki obficie kokosem. Wierzch udekoruj plasterkami cytryny. Wstaw do lodówki na minimum 3 h.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO