Tarta kokosowa z winogronami
Kategoria: deser

Liczba porcji: 8
Czas: 2 h
Dodatkowe informacje: bez laktozy, bez cukru, bez glutenu

SKŁADNIKI

Spód:

  • 5 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

 Kokosowa panna cotta:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny

 Galaretka cytrynowa:

  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka ksylitolu lub erytrytolu
  • 50 ml wrzątku
  • łyżeczka żelatyny

 Dodatkowo:

jasne i ciemne winogrona

Tarta_kokosowa_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Spód

Mąkę kokosową wymieszaj z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym i wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Wyjmij i wystudź.

Kokosowa panna cotta

Mleko kokosowe podgrzej w rondelku. Do środka wrzuć skórkę otartą z cytryny oraz wsyp ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia.

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją. Żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej na gotowy kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Następnie winogrona pokrój na połówki i wyłóż nimi wierzch tarty.

Galaretka cytrynowa

Żelatynę zalej łyżką zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej wrzątek i dokładnie ją rozprowadź. W mieszance rozpuść ksylitol lub erytrytol i na końcu wlej sok z cytryny. Cienką warstwę galaretki wylej na wierzch ciasta i wstaw ponownie do lodówki do stężenia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO