Sernik z tofu i kokosem
Kategoria: deser

Ilość: 10 porcji

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g herbatników bez cukru
  • 50 g wiórków kokosowych Sereno
  • 5 łyżek oleju kokosowego Look Food

Nadzienie:

  • 250 g tofu BIO Polsoja
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 1 puszka mleka kokosowego BIO Rish
  • 3 dojrzałe banany
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g wiórków koksowych Sereno

Krem kakaowy:

  • 1 banan
  • ½ awokado
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • świeże maliny do ozdoby

 

tofu3.jpg

PRZYGOTOWANIE

Spód:
Herbatniki zblenduj z wiórkami kokosowymi na drobny piasek. Dodaj olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodaj więcej oleju. Gotową masą herbatnikową wyłóż spód tortownicy o średnicy 16 cm i podpiecz go w 180 stopniach 5-10 minut.

Nadzienie:
W naczyniu umieść pokruszone tofu, sok z cytryny, otartą skórę z cytryny, gęstą część mleka kokosowego bez wody, która znajduje się pod śmietanką, banany, wiórki kokosowe i skrobię. Całość zmiksuj na gładką masę. Na podpieczony spód wylej masę tofurnikową, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Schładzaj w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.

Krem kakaowy:
Awokado, banan, syrop z agawy i kakao zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka sojowego. Na schłodzony sernik z tofu rozsmaruj krem. Wierzch sernika ozdób malinami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO