Ilość porcji: 12
Czas: 2 h
Spód
Waniliowa masa serowa
Śmietanowa masa kakaowa
Dodatkowo
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i zamknij obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Ciastka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep. Wstaw do lodówki.
Na dolną półkę piekarnika wyłóż blachę do pieczenia i napełnij ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustaw w środku piekarnika. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
W misie miksera umieść twaróg, budyń, cukier, cukier waniliowy i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku, miksując na małych obrotach, na koniec zmiksuj ze śmietaną. Masę wylej na spód z ciasteczek i wstaw sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 45 minut.
Wszystkie składniki na masę kakaową zmiksuj. Wysuń sernik z piekarnika i rozprowadź na jego powierzchni masę. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Sernik stopniowo wyjmuj z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).
Po całkowitym ostudzeniu zdejmij obręcz tortownicy, przełóż sernik na tacę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj borówkami, listkami mięty i oprósz cukrem pudrem.