Sernik na zimno z herbatnikami i galaretką owocową
Czas: 1 godzina 30 minut Ilość porcji: 4 Dodatkowe informacje: bez cukru
SKŁADNIKI
1 paczka herbatników bez cukru
500 g półtłustego twarogu Miletto
400 g jogurtu naturalnego Miletto
2 limonki
200 g kompozycji owocowej Mroźne Specjały
kilka łyżek ksylitolu lub erytrytolu
6 łyżeczek żelatyny
100 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty
PRZYGOTOWANIE
Twaróg zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Limonki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Całą skórkę i połowę soku dodaj do masy serowej. Zmiksuj ponownie. Posłodź ksylitolem lub erytrytolem według uznania.
Cztery łyżeczki żelatyny zalej czterema łyżeczkami zimnej wody. Wymieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i mieszaj aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlej do masy serowej i dobrze z nią połącz.
Herbatniki pokrusz do 4 szklanek. Herbatę wymieszaj z częścią soku z limonki i dodaj ksylitolu lub erytrytolu do smaku. Herbatniki nasącz herbatą, a następnie na wierzch wlej masę serową. Wstaw do lodówki do stężenia.
Owoce zmiksuj na purée. Przygotuj kolejną porcję żelatyny (2 łyżeczki), rozprowadzając ją najpierw w zimnej, a potem w ciepłej wodzie. Dodaj do owoców i wymieszaj. Przelej na wierzch masy serowej. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia i podawaj.