Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Ilość porcji: 3-4 porcje

SKŁADNIKI

  • ok. 15 małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • wędzona lub słodka papryka w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie mieszanki sałat (np. jarmużu, rukoli, sałaty lodowej)
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Pieczone pomidorki:

  • ok. 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Na sos/dressing:

  • 1/2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka musztardy tradycyjnej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

Sos:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw na czas przygotowania sałatki.

Sałatka:
Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gotuj do momentu, aż będą al’dente, czyli jeszcze lekko twarde. Po przestudzeniu pokrój ziemniaki na ćwiartki, przełóż do miski, wlej olej i dodaj przyprawy: paprykę w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Razem z ziemniakami zapiecz pomidorki. Pomidorki umyj, przekrój na połowę i przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i przełóż na blaszkę obok ziemniaków. Ziemniaki zapiekaj przez ok. 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni, z kolei pomidory ok. 10 minut w tej samej temperaturze. W połowie pieczenia przemieszaj ziemniaki, aby się równo podpiekły.

Do miski dodaj mieszanką sałat, upieczone ziemniaki, pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy oraz orzechy. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu poukładaj pieczone pomidorki i polej sosem przed samym podaniem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO