Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą

Ilość porcji: ok. 3 porcje

SKŁADNIKI

Placuszki:

  • 150 g kaszy bulgur
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule dymki zielone
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/2 kostki sera feta (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kaszę bulgur ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Soczewicę odcedź z zalewy i przesyp do miski. Dodaj kaszę i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę razem z cebulą dymką i przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj koperek. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu i wlej do sałatki. Smacznego!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO