Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka owocowa z chrupiącą kaszą gryczaną

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min

SKŁADNIKI

  • 60 g palonej kaszy gryczanej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 125 g czerwonej porzeczki
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 5 moreli
  • 5 śliwek
  • listki mięty
  • 1- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • sok z ½ cytryny 
  • listki mięty do dekoracji 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę gryczaną przesyp do miseczki, zalej wodą i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia przepłucz i odcedź na sicie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp kaszę. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 20 - 25 minut . Kasza powinna być chrupka. Kaszę przesyp do miseczki i wymieszaj z syropem z agawy lub miodem. 

Owoce dokładnie opłucz i przełóż do jednej miski. Z moreli oraz śliwek usuń pestkę i pokrój na ćwiartki. Orzechy włoskie posiekaj i delikatnie upraż na suchej patelni. Owoce wymieszaj z sokiem z cytryny i przełóż do miseczek. Całość polej kaszą wymieszaną z miodem lub syropem z agawy, udekoruj listkami mięty i od razu podawaj. Smacznego! 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO