Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Rurki nadziewane pastą pomidorowo - paprykową

Ilość porcji: ok. 5

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g masła
  • 125 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pomidorków RedStar
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 150 g - 170 g kremowego twarożku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • czarnuszka

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:
Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki na grubość 1 mm. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek posmaruj masłem i nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Rurki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej rurki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp czarnuszką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 15 minut na złoty kolor. Rurki studź na kratce. Z foremek zdejmuj, kiedy będą wystudzone.

Nadzienie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. W połowie zdejmij pokrywę i dodaj pomidorki przekrojone na połówki. Smaż (bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż sok z pomidorów całkowicie wyparuje. Po usmażeniu przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki na ok. 1h.

Umieść schłodzoną paprykę z pomidorkami w naczyniu blendera, dodaj kremowy twarożek, wędzoną paprykę, szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Zmiksuj na gładki mus. Bazylię posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z kremowym nadzieniem. Jeśli nadzienie nadal będzie za rzadkie dodaj więcej serka. Przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO