Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailLiczba porcji: ok. 12 dużych rogali
Czas przygotowania: ok. 3,5 h
Ciasto drożdżowo-francuskie
*Masa z białego maku
Lukier
Masa makowa
Mak opłucz, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 30 minut. Orzechy włoskie i rodzynki sparz gorącą wodą. Po 15 minutach odcedź i odsącz na ręczniku papierowym. Mak zmiel trzykrotnie na maszynce do mielenia mięsa razem z rodzynkami, skórką pomarańczową oraz orzechami.
W większym garnku roztop masło, dodaj miód oraz cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj zmielony mak z bakaliami i smaż na małym ogniu ok. 5-10 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Odstaw do wystudzenia.
Do masy makowej dodaj okruchy biszkoptowe i zmiksuj. Dodaj jajko i zmiksuj. Dodaj kolejne jajko i ponownie połącz mikserem. Kontroluj gęstość masy. Jeśli jest za rzadka, nie dodawaj więcej jajek. Pod koniec dodaj kilka kropel likieru/syropu amaretto i zmiksuj do połączenia.
Ciasto
Przygotuj rozczyn z drożdży: w misce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami cukru, dodaj 3 łyżeczki mąki (odmierzonego z przygotowanego 500 g) oraz 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut.
Jajko i żółtko zmiksuj na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj rozczyn, mleko, masę jajeczną i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo masło. Wyrabiaj ciasto – powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazuj (przebij pięścią), zagnieć i rozwałkuj na stopnicy na kształt prostokąta. Zimne masło z zamrażarki zetrzyj na 2/3 szerokości prostokąta i dociśnij palcami, 1/3 ma pozostać pusta. Ciasto złóż do środka na 3, zaczynając od strony nieprzykrytej masłem, następnie składaj do środka część wyłożoną masłem. Dociśnij palcami i wałkuj na kształt prostokąta. Złóż ponownie w ten sam sposób, jak poprzednio i włóż do lodówki na 30 minut. Czynność wałkowania oraz składania powtórz jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o grubości mniej więcej 0,5 cm i wycinaj naprzemiennie trójkąty. Nałóż nadzienie i zwijaj rogale. Przed wstawieniem do piekarnika pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut na złoty kolor. Ciepłe polukruj lukrem sporządzonym z cukru i wody. Posyp prażonymi migdałami.
* masę makową najlepiej przygotuj dzień wcześniej
Bezglutenowe brownie z masłem orzechowym
Omlet na mące kokosowej z bananem
Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Chlebek bananowy
Zupa krem z soczewicy, batatów i mleka kokosowego
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem
Kasza jaglana z pietruszkowym pesto i kalafiorem
Mini Pavlove z kremem cytrynowym
Wegetariańskie curry z czerwonymi warzywami
Falafele z surówką z marchwi i hummusem
Ciasto czekoladowe z pieczonymi orzechami laskowymi
Tosty bezglutenowe ze smalczykiem wegetariańskim
Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Pudding chia z masłem orzechowym i owocami
Zielony koktajl z musli
Frittata z kiełkami Stir-fry
Bataty faszerowane soczewicą
Walentynkowe brownie bez pieczenia
Naleśniki z grillowanymi warzywami i kiełkami brokułu
Pasta z czerwoną papryką i soją
Placki warzywne z kiełkami lucerny
Sernik pomarańczowy
Kasza gryczana z kiełkami Stir fry
Pasta z awokado
Bezglutenowe pancakes z owocami
Pieczone minipączki z mąki żytniej
Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
Tacos z kurczakiem
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Makaron orkiszowy z pesto bazyliowym i groszkiem
Faszerowane pomidory z mięsem mielonym, kaszą i mozzarellą
Kasza gryczana z kiełkami
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Ryż zapiekany w mleku kokosowym z owocami
Gryczanka
Bułeczki z musem jabłkowym
Pieczona owsianka z truskawkami i jagodami goji
Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora z prażonymi orzechami włoskimi
Spaghetti bolognese z tofu
Batoniki owsiane z jagodami goji
Koktajl ze spirulina i pietruszka
Babka wielkanocna
Salatka dla aktywnych
Pesto z jarmuzu
Orzezwiajaca salata ze szpinakiem
Salatka z burakami i serem kozim
Babeczki na mace ryzowej z galaretka z mango
Sernik na zimno z herbatnikami i galaretka owocowa
Babeczki wielkanocne
Wielkanocne tartaletki z kajmakiem
Wielkanocne jajka z czekolady
Jaglany budyn z karobem
Mazurek
Wiosenna salatka z olejem z ostropestu
Zapiekanka warzywna z makaronem
Omlet lniano-kokosowy z twarożkiem z tofu
Tarta kokosowa z owocami
Ciastka owsiane z jablkami i orzechami
Placki ziemniaczano-marchewkowe z salsa
Cukinia faszerowana kasza gryczana
Clafoutis limonkowo-kokosowe
Sos z pieczonych pomidorow na grilla
Szaszlyki z cukinii, pomidorow i mozzarelli
Wegański quiche z tofu i pomidorami
Koreczki z marynowanego tofu i pomidorow
Dzem z pomidorow
Salatka z grillowana cukinia i szpinakiem
Sernik z tofu i kokosem
Burgery ze szpinaku
Makaron z warzywami
Pudding chia z salata maslowa i ogorkiem
Bułeczki z otrębami żytnimi
Bezglutenowy tort z pianką truskawkową
Czekoladowy shake lodowy z dżemem z nasionami chia
Ciasto mocno kakaowe z lodami
Naleśniki z truskawkowym twarożkiem
Chłodnik z ogórka i awokado
Drożdżówki z serem i malinami
Ziemniaki Hasselback z tzatzikami
Pyszne tartaletki
Wegańskie babeczki
Sałatka z komosą
Jogurtowe lody z nasionami chia
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Domowy budyń z granolą i owocami
Pierogi z rabarbarem i truskawkami
Spaghetti z pomidorami, szpinakiem, orzechami włoskimi i parmezanem
Gazpacho z arbuza i pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów z prażoną ciecierzycą
Krem z młodej marchwi z soczewicą
Granita arbuzowa
Bezglutenowa tarta z morelami i brzoskwiniami
Sernik waniliowy z borówkami
Ciasto drożdżowe ze śmietaną i morelami
Bezglutenowe placuszki z owocami
Naleśniki czekoladowe z brzoskwiniami
Limonkowe tiramisu
Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami
Sałatka z ziemniakami i miętowym dressingiem
Tort jabłkowo-korzenny
Muffinki a’la spaghetti
Tort cytrynowy
Rogaliki z jabłkami
Tarta kokosowa z winogronami
Ciasto z jabłkami
Tort czekoladowy z solonym sosem karmelowym i winogronami
Pizzerki z papryką i ananasem
Piadiny z papryką i mozzarellą
Zupa krem z dyni na ostro
Ciasto ze śliwkami
Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
Makaron gryczany z dynią, pieczarkami brunatnymi i migdałami
Brownie z ciecierzycy
Ciastka na Halloween
Żytnie muffiny jabłkowe
Rogale na Świętego Marcina
Ratatouille z czosnkowymi grzankami
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Frankfurterki z żółtym serem i sałatką
Korzenny sernik z suszonymi śliwkami
Pierogi pieczone z soczewicą, kapustą i grzybami
Rolada makowa
Cytrusowy kompot z suszu
Ryżowe pierogi ze szpinakiem oraz serem feta
Pierogi z daktylami i twarogiem
Pierogi „makówki”
Pierogi gyoza z kaczką i żurawiną
Paluchy serowe
Bajaderki w czekoladzie
Kurczak z żurawiną i orzechami
Pierniczki ze skórką z pomarańczy
Kulki ziemniaczane
Kopytka z burakami
Zupa ziemniaczana
Placki ziemniaczane
Bułeczki scones
Wrapy z łososiem
Tosty z sałatką Fit & Easy
Naleśniki gryczane z sałatką
Ciastka francuskie z pomidorkami i parmezanem
Letnia sałatka z makaronem, szparagami i indykiem
Ryba w ziołowym parmezanie i sałatka z cukinii
Owocowe smoothie z mlekiem roślinnym
Hummus z buraków
Pieczone frytki z marchewki
Czerwone smoothie z buraka
Bezglutenowe gofry marchewkowe
Sałatka z suszonymi pomidorami i oliwkami
Krem z buraków
Owsianka z musem ekologicznym
Sałatka na ciepło z ziemniaków, dyni i jarmużu
Zielony koktajl z gruszki, kiwi i melisy
Wiosenna sałatka w słoiku
Sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczą
Sałatka z jarmużem, burakiem i migdałami
Sałatka z kurczakiem, pomidorkami i kalafiorem
Sałatka ze szpinakiem, pomarańczami, rzodkiewką i czerwoną cebulą
Zielone smoothie śniadaniowe z jarmużu
Sałatka z granatem i pomidorkami daktylowymi
Koktajl pomidorowy
Sałatka z melonem, mozzarellą i pomidorkami
Zimny napój z sycylijskich czerwonych pomarańczy i arbuza
Sałatka ananasowa z łososiem i pietruszką
Koktajl z sałatą
Sałatka z awokado i szynką parmeńską
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej, jak je wyłączyć.