Czas: 45 min
Liczba porcji: 4
Dodatkowe informacje: wegetariańskie, bez cukru, bezglutenowe
Ratatouille
Grzanki
Ratatouille
Bakłażana pokrój w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Wstaw je do dwóch osobnych misek i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Następnie opłucz i odciśnij delikatnie z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Smaż chwilę i dodaj cukinię oraz bakłażana. Kolejno pokrój papryki i wrzuć je do reszty warzyw. Gdy warzywa powoli będą stawać się miękkie, dodaj pomidory i zioła prowansalskie. Ratatouille gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie zdejmij z kuchenki i dodaj posiekane świeże zioła.
Grzanki
Bułki pokrój na małe kromki i grilluj z obu stron. Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z solą oraz z otartymi ząbkami czosnku. Posmaruj nim przypieczone już grzanki i podawaj z ratatouille.