Ratatouille z czosnkowymi grzankami
Kategoria: obiad

Czas: 45 min
Liczba porcji: 4
Dodatkowe informacje: wegetariańskie, bez cukru, bezglutenowe

SKŁADNIKI

Ratatouille

  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów La Campagna
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich Bolinero
  • świeże zioła - bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 Grzanki

  • 4 bezglutenowe bułki
  • 3 łyżki masła Miletto
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Ratatoullie_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ratatouille

Bakłażana pokrój w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Wstaw je do dwóch osobnych misek i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Następnie opłucz i odciśnij delikatnie z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Smaż chwilę i dodaj cukinię oraz bakłażana. Kolejno pokrój papryki i wrzuć je do reszty warzyw. Gdy warzywa powoli będą stawać się miękkie, dodaj pomidory i zioła prowansalskie. Ratatouille gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie zdejmij z kuchenki i dodaj posiekane świeże zioła.

Grzanki

Bułki pokrój na małe kromki i grilluj z obu stron. Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z solą oraz z otartymi ząbkami czosnku. Posmaruj nim przypieczone już grzanki i podawaj z ratatouille.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO