Placki ziemniaczano-marchewkowe z salsą
Kategoria: obiad

SKŁADNIKI

  • 150 g obranej marchewki (2 mniejsze sztuki)
  • 250 g obranych ziemniaków (2 sztuki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Salsa z pomidorów malinowych:

  • 4 pomidory malinowe
  • 3-4 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz Bolinero
  • odrobina papryczki chilli (opcjonalnie)

NETTO-baner-placki-ziemniaczano--marchewkowe-z-salsa-2017_17v2.jpg

PRZYGOTOWANIE

Marchewkę oraz ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę przełóż do miski, ziemniaki umieść na sitku i dokładnie odciśnij z soku. Przełóż do miski z marchewką. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do misy z marchewką i ziemniakami. Dodaj roztrzepane jajko, mąkę ziemniaczaną, pieprz oraz sól. Wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż niewielkie placuszki z każdej strony ok. 2-3 minuty na złoty kolor. Gotowe odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z salsą pomidorową.

Salsa pomidorowa:

Pomidory natnij na krzyż, umieść w garnuszku i zalej wrzącą wodą. Odcedź i obierz ze skórki. Przekrój pomidory na pół, pozbaw pestek. Miąższ pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Dodaj do pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem, chilli (opcjonalnie), sokiem oraz skórką z pomarańczy. Pod koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO