Placki ziemniaczane
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

Placki

  • 300 g obranych i starych na grubych oczkach ziemniaków Red Anna
  • 40 g stopionego masła extra osełka Miletto
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki Bolinero
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie szpinakowe

  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 120 g sera feta
  • łyżka masła extra osełka Miletto
  • 2 łyżki śmietanki 30% Miletto

 

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmaruj go niewielką ilością oleju, aby placki swobodnie odeszły po upieczeniu z papieru. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż do miski, dodaj cebulkę startą na tarce o małych oczkach. Całość wymieszaj z jajkami, roztopionym masłem, słodką papryką, solą i pieprzem. Na formę wykładaj po łyżce ziemniaków w niewielkich odstępach. Jeśli na dnie miski zbierze się sok, nie dodawaj już go do placków. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, na złoty kolor. W międzyczasie przygotowuj nadzienie szpinakowe.

Szpinak umyj i odsącz. Na patelnię dodaj łyżkę masła, wrzuć pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas mieszaj farsz, by się nie przypalił. Smaż aż do całkowitego odparowania wody. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietanki. Mieszaj. Ser feta pokrusz, dodaj do szpinaku, przemieszaj. Nadzienie dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia. Na upieczone placki wyłóż nadzienie szpinakowe.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO