Pierogi z daktylami i twarogiem
Kategoria: obiad

Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut

Dodatkowe informacje: wegetariańskie

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • małe jajko
  • 120 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu Miletto
  • 4 łyżki śmietany 12% Miletto
  • 12 daktyli Premieur
  • ½ łyżeczki cynamonu Bolinero

Do podania:

  • śmietana 12 % Miletto
  • kilka daktyli Premieur
  • cynamon Bolinero

PRZYGOTOWANIE

Farsz

Twaróg ze śmietaną ugnieć za pomocą widelca. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z serem oraz cynamonem.

Ciasto

Mąkę przesyp do miski, dodaj sól oraz olej, wbij jajko i zacznij powoli zagniatać ciasto, wlewając powoli wodę. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto. Powycinaj z niego okręgi o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego ułóż po łyżeczce farszu i zlep pierogi, formując falbankę. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane pierogi podawaj z kleksami śmietany, daktylami i cynamonem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO