Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut + 2 h oczekiwania
Dodatkowe informacje: wegetariańskie
Ciasto:
Nadzienie:
Sos migdałowo-makowy:
Nadzienie
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Następnie odsącz z wody, przeciskając go przez gazę i zmiel dwukrotnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski. Migdały zetrzyj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj do maku wraz z rodzynkami. Masę przypraw skórką pomarańczową, miodem i cynamonem oraz wlej rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku i dodaj do masy makowej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki.
Ciasto
Mąkę przesyp do miski, dodaj sól oraz olej, wbij jajko i zacznij powoli zagniatać ciasto, wlewając powoli wodę. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto. Powycinaj z niego spore okręgi o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego ułóż po łyżeczce masy makowej i zawiń, formując sakiewki i skręcając je, łapiąc za wierzchołek. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos migdałowo-makowy
Migdały zmiel na mąkę za pomocą blendera. Następnie połącz z miodem, jogurtem i makiem. Sos podawaj wraz z pierogami.
Bezglutenowe brownie z masłem orzechowym
Omlet na mące kokosowej z bananem
Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Chlebek bananowy
Zupa krem z soczewicy, batatów i mleka kokosowego
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem
Kasza jaglana z pietruszkowym pesto i kalafiorem
Mini Pavlove z kremem cytrynowym
Wegetariańskie curry z czerwonymi warzywami
Falafele z surówką z marchwi i hummusem
Ciasto czekoladowe z pieczonymi orzechami laskowymi
Tosty bezglutenowe ze smalczykiem wegetariańskim
Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Pudding chia z masłem orzechowym i owocami
Zielony koktajl z musli
Frittata z kiełkami Stir-fry
Bataty faszerowane soczewicą
Walentynkowe brownie bez pieczenia
Naleśniki z grillowanymi warzywami i kiełkami brokułu
Pasta z czerwoną papryką i soją
Placki warzywne z kiełkami lucerny
Sernik pomarańczowy
Kasza gryczana z kiełkami Stir fry
Pasta z awokado
Bezglutenowe pancakes z owocami
Pieczone minipączki z mąki żytniej
Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
Tacos z kurczakiem
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Makaron orkiszowy z pesto bazyliowym i groszkiem
Faszerowane pomidory z mięsem mielonym, kaszą i mozzarellą
Kasza gryczana z kiełkami
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Ryż zapiekany w mleku kokosowym z owocami
Gryczanka
Bułeczki z musem jabłkowym
Pieczona owsianka z truskawkami i jagodami goji
Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora z prażonymi orzechami włoskimi
Spaghetti bolognese z tofu
Batoniki owsiane z jagodami goji
Koktajl ze spirulina i pietruszka
Babka wielkanocna
Salatka dla aktywnych
Pesto z jarmuzu
Orzezwiajaca salata ze szpinakiem
Salatka z burakami i serem kozim
Babeczki na mace ryzowej z galaretka z mango
Sernik na zimno z herbatnikami i galaretka owocowa
Babeczki wielkanocne
Wielkanocne tartaletki z kajmakiem
Wielkanocne jajka z czekolady
Jaglany budyn z karobem
Mazurek
Wiosenna salatka z olejem z ostropestu
Zapiekanka warzywna z makaronem
Omlet lniano-kokosowy z twarożkiem z tofu
Tarta kokosowa z owocami
Ciastka owsiane z jablkami i orzechami
Placki ziemniaczano-marchewkowe z salsa
Cukinia faszerowana kasza gryczana
Clafoutis limonkowo-kokosowe
Sos z pieczonych pomidorow na grilla
Szaszlyki z cukinii, pomidorow i mozzarelli
Wegański quiche z tofu i pomidorami
Koreczki z marynowanego tofu i pomidorow
Dzem z pomidorow
Salatka z grillowana cukinia i szpinakiem
Sernik z tofu i kokosem
Burgery ze szpinaku
Makaron z warzywami
Pudding chia z salata maslowa i ogorkiem
Bułeczki z otrębami żytnimi
Bezglutenowy tort z pianką truskawkową
Czekoladowy shake lodowy z dżemem z nasionami chia
Ciasto mocno kakaowe z lodami
Naleśniki z truskawkowym twarożkiem
Chłodnik z ogórka i awokado
Drożdżówki z serem i malinami
Ziemniaki Hasselback z tzatzikami
Pyszne tartaletki
Wegańskie babeczki
Sałatka z komosą
Jogurtowe lody z nasionami chia
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Domowy budyń z granolą i owocami
Pierogi z rabarbarem i truskawkami
Spaghetti z pomidorami, szpinakiem, orzechami włoskimi i parmezanem
Gazpacho z arbuza i pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów z prażoną ciecierzycą
Krem z młodej marchwi z soczewicą
Granita arbuzowa
Bezglutenowa tarta z morelami i brzoskwiniami
Sernik waniliowy z borówkami
Ciasto drożdżowe ze śmietaną i morelami
Bezglutenowe placuszki z owocami
Naleśniki czekoladowe z brzoskwiniami
Limonkowe tiramisu
Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami
Sałatka z ziemniakami i miętowym dressingiem
Tort jabłkowo-korzenny
Muffinki a’la spaghetti
Tort cytrynowy
Rogaliki z jabłkami
Tarta kokosowa z winogronami
Ciasto z jabłkami
Tort czekoladowy z solonym sosem karmelowym i winogronami
Pizzerki z papryką i ananasem
Piadiny z papryką i mozzarellą
Zupa krem z dyni na ostro
Ciasto ze śliwkami
Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
Makaron gryczany z dynią, pieczarkami brunatnymi i migdałami
Brownie z ciecierzycy
Ciastka na Halloween
Żytnie muffiny jabłkowe
Rogale na Świętego Marcina
Ratatouille z czosnkowymi grzankami
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Frankfurterki z żółtym serem i sałatką
Korzenny sernik z suszonymi śliwkami
Pierogi pieczone z soczewicą, kapustą i grzybami
Rolada makowa
Cytrusowy kompot z suszu
Ryżowe pierogi ze szpinakiem oraz serem feta
Pierogi z daktylami i twarogiem
Pierogi „makówki”
Pierogi gyoza z kaczką i żurawiną
Paluchy serowe
Bajaderki w czekoladzie
Kurczak z żurawiną i orzechami
Pierniczki ze skórką z pomarańczy
Kulki ziemniaczane
Kopytka z burakami
Zupa ziemniaczana
Placki ziemniaczane
Bułeczki scones
Wrapy z łososiem
Tosty z sałatką Fit & Easy
Naleśniki gryczane z sałatką
Ciastka francuskie z pomidorkami i parmezanem
Letnia sałatka z makaronem, szparagami i indykiem
Ryba w ziołowym parmezanie i sałatka z cukinii
Owocowe smoothie z mlekiem roślinnym
Hummus z buraków
Pieczone frytki z marchewki
Czerwone smoothie z buraka
Bezglutenowe gofry marchewkowe
Sałatka z suszonymi pomidorami i oliwkami
Krem z buraków
Owsianka z musem ekologicznym
Sałatka na ciepło z ziemniaków, dyni i jarmużu
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej, jak je wyłączyć.